Пациенти в пловдивската болница "Св. Георги" се оплакват, че стоят на студено, а парното в COVID отделението не работи. За това сигнализират зрители на bTV.

Полина Трифонова разказа, че съпругът ѝ е от една седмица в COVID отделението на инфекциозна болница „Св. Георги“ и от петък няма отопление.

Тя допълни, че там лежат всички тежки случаи, хора с двустранни пневмонии, с кислородни маски, които не могат да стават, нямат сили и стоят на леден въздух.

По думите ѝ това са стари сгради, под всякаква критика, прозорците също са стара дограма. Жената допуска, че това ще се отрази и на лечението на пациентите.

Зам.-изпълнителният директор на болница „Св. Георги“ доц. д-р Момчил Мавров съобщи за bTV, че аварията е отстранена и снощи в 21 ч. отоплението е възстановено.

"Вследствие на много мащабна авария, спукан главен колектор, в събота е спряло топлоподаването към всички сгради в тази база, но по-осезаемо се е почувствало в три от клиниките. В такива ситуация веднага се мобилизират екипи, които да уточнят правилните места за ремонт и техниката", информира д-р Момчил Мавров.

Той допълни, че когато настъпи една такава авария, се разпорежда засилено използване на наличните електрически уреди, но не навсякъде в такива отделения може да се използват уредите, тъй като там има кислородни инсталации, където неправилното използване на електрически уреди може да коства живота на хората.

Д-р Мавров обясни, че по време на аварията са разпоредили 48-часово дежурство на всички електротехници в болницата, които да следят за натоварването на електрическата мрежа.

В момента в инфекциозна клиника около 114 души са лежащоболните, като шест са на интензивни легла. От ръководството на болницата казват, че навсякъде са били осигурени електрически уреди и е нямало хора, които да са били на студено. Ако все пак е имало такъв случай, той ще бъде проверен.

Аварията в болницата вече е отстранена.    

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!