След като снощи беше отстраниха аварията, оставила Свищов няколко дни без вода – днес се появи нов проблем с водопровода в града. В момента два квартала са без водоснабдяване. Проблемът идва заради спукани тръби на гаранционен водопровод. За 8 г. е имало над 70 аварии. Ръководителят на ВиК „Йовковци“ призна, че съоръжението е в трагично състояние.

Проектът за водопровода е за 5 млн. лв. Община Свищов е дала 2,5 млн., останалите – Регионалното министерство. Пуснат е през 2012 г., а първата голяма авария е само няколко месеца по-късно.

„И отново едни пари, които са загробени. 8 г. стоят заровени и не се използват за нищо“, каза Генчо Генчев, кмет на Община Свищов. Само до 2016 г. общината е претърпява загуби за над 300 хил. лв. Според предишния кмет водпроводът е приет по правилата.

Снимка: btvnovinite.bg

Не успяхме да се свържем с фирмата изпълнител, а заради честите авариите, преди година общината се обръща към хидроинженерът Петър Калинков, с молба да намери причината. Според него тя е в лошото качество на част от тръбите.

По информация на хора, които са участвали в строителството е имало една партида, не особено добра, която се е различавала от останалите. Партидата е такава, че тя не е една след друга, слага се на едни места, после на други“, посочи Калинков.

Препоръчва да се подменят критичните участъци, за което обаче ще са нужни пари, а и няма гаранция, че така авариите ще спрат. Днес от държавния ВиК холдинг на място прецениха, че Свищов е пред бедствено положение, затова ще отпуснат средства за чисто нов водопровод.

Снимка: btvnovinite.bg

От Специализираната прокуратура не отговориха на въпроса ни – докъде е стигнало разследването.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!