„Тази история е абсолютно активно мероприятие. Позволете ми да е твърдя нещо, което познавам абсолютно професионално“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ и подпредседателят на НС Атанас Атанасов като коментар за мотивите за отстраняване на Никола Минчев от председателското място в парламента в „Тази сутрин“.

„Имаше гласуване в парламента. Председателят се съобрази с гласуването. Гласуваха 126 депутати в открито заседание. Какво може да направи той? В крайна сметка историята със Северна Македония е абсолютна измислица и алиби за прикриване на това предателство, което направиха зад гърба на избирателите си, някои от депутатите или да кажа ръководството на „Има такъв народ“, каза Атанасов. Това е историята между другото.

„Само ще загатна нещо, не мога да си позволя да говоря публично. Аз след като разбрах кой е написал прословутата паметна записка, която се обсъжда и видях ръката на КГБ, наясно съм със семейството на тези хора, които стоят зад цялата работа, но спирам дотук, защото знам много повече неща, които нямам право да казвам сега“, каза Атанасов.

По думите му „смъкнаха Никола Минчев, за да покажат, че са взели властта“, но предлогът за Македония е фалшив, просто е трябвало да заявят, че „има ново мнозинство“. Според него изказването на Йордан Цонев, че това е нормална парламентарна практика, е цинично, защото да предадеш избирателите си не е нормална парламентарна практика.

Атанасов заяви, че „Демократична България“ няма да подкрепи Ива Митева за нов председател на парламента.

„Явно нереализацията на личните амбиции промени тази дама, защото иначе е образована“, каза Атанасов.