"Готови са предложенията за промени в Конституцията на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. В момента се събират подписи от трите групи." Това каза пред bTV съпредседателят на „Демократична БългарияАтанас Атанасов. Част от промените включват ново формиране на служебните правителства, промяна на националния празник и съдебна реформа.

Атанасов коментира, че вероятно ще има общо решение 24 май да стане национален празник.

„Трети март си остава официален празник, но не национален вече. Да, ние търсихме тази дата, която обединява всички българи. Българския национален празник трябва да стъпва на нашата национална идентичност, върху образованието, върху науката и върху българската азбука кирилицата“, заяви той.

Според него 3 март е разделял обществото, а 24 май ще го обедини.

Атанасов коментира още, че е подготвен проект за протокол, който трябва да бъде подписан от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, за да се изясни начинът, по който се взимат решенията в управляващото мнозинство. По думите  му трябва да има правила, по които да работи мнозинството.

„Трябва да има предварително обсъждане и търсене на консенсус за политики между първите две сили, за да може да минават по-бързо и по-лесно“, каза още той.

Атанасов заяви, че не е видял опасност бюджетът да не бъде приет.

„Прояви се обаче политическа воля и политическа мъдрост, за да може държавата да влезе в нормален ритъм на управление. Приемането на бюджета е един добър политически сигнал за управлението на държавата“, коментира той.

Вижте целия разговор във видеото.