В позиция до медиите от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация твърдят, че проблемите в туризма се неглижират и липсва адекватна помощ за последните девет месеца.

„Откакто започна пандемията ние работим с ограничение, има все по-сериозни изисквания към нас, а реална помощ до момента не сме усетили. С оглед на това, че все по-тежки времена ни предстоят, ако не бъдем подкрепени като бизнес, ще спрем да съществуваме“, каза в „Тази сутрин“ Борислав Хаджиев, председател на Контролния съвет на асоциацията.

По думите му голяма част от мерките са насочени към паралелни бизнеси. Хотелите в момента не са затворени, но в същия момент на хората се казва да не пътуват. Спадът, който браншът отчита за цялата година, е 80%.

„В един хотел между 30 и 50% от приходите са от допълнителните услуги – ресторанти, конферентни зали и др., а в момента този бизнес е спрян“, обясни Хаджиев.

Той каза още, че ако до момента ски сезонът е започвал между 5 и 12 декември, то сега това ще се случи евентуално на 21 декември, ако няма нови ограничения.

„Ако до януари месец не стартира, една трета от зимния сезон е загубен“, допълни Хаджиев.

От бранша са се възползвали от мярката „60:40“, но по думите му тази мярка е насочена към това хората да си запазят работата, а не към бизнеса.

„В един момент може да се окаже, че бизнесът го няма и тази мярка вече няма да е полезна“, каза Борислав Хаджиев.

Прогнозата е за тежък зимен сезон, малко чуждестранни туристи, като се разчита на българите, които обаче са малък процент. Ако няма трета вълна на коронавируса, прогнозата за следващия летен сезон е, че ще бъде по-добър от този, но в никакъв случай няма да е като минали години.

„Готвим се за много тежки няколко години“, уточни Борислав Хаджиев.

Той призова държавата за реална помощ за хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Нужни са отсрочване на кредити, отлагане на плащане на данъци и допълнителни оборотни средства с облекчени условия.

„Не искаме нищо даром и сме съгласни, че с общи усилия ще минем през пандемията, но наистина ни трябва помощ, защото няма да оцелеем“, завърши председателят на Контролния свет на асоциацията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!