Археолози твърдят, че влашкият владетел Влад Цепеш, по-известен като Дракула, е българин. Новината дойде от екипа на проф. Николай Овчаров, който проучва крепостта Калето в Свищов.

Тя е съществувала до началото на XIX век и сега за първи път се проучва от археолози. Екипът на проф. Николай Овчаров е преминал през няколко пласта, стигайки до епохата на българското царство, която изследва в момента.

Снимка: btvnovinite.bg

„За разлика от повечето български крепости, които имат нещастна съдба, за свищовската крепост има доста писмени и други данни. Замъкът не е запазен, защото при поредната руско-турска война през 1810 г. е бил частично разрушен”, разказа в „Тази сутрин” проф. Овчаров.

Запазена е само една стена:

Снимка: btvnovinite.bg

Преди това обаче пластът от XV-XVI век разкрива находки, които свидетелстват за присъствието на Дракула в крепостта. Според исторически справки през студената зима на 1461 година той стигнал по лед до Калето, за своята поредна битка с османците.

Истинското му име е Влад Цепеш - влашки войвода, останал в историята с последователните и жестоки нашествия срещу османците.

Едно от доказателствата за престоя на Цепеш в крепостта, според археолозите, са откритите оловни гюлета.

"Това са всъщност гюлета за колебрини - първите оръдия, XV-XVI век се използват. Това са точно времената, за които говорим за обсадата на Влад Цепеш", обясни проф. Овчаров.

Археолозите намекват за българска следа в житието на Дракула и заради запазените от онова време влашки грамоти.

Освен това се знае, че Влад Цепеш е внук на Мирчо Стари, достигнал до нас като най-верния другар на цар Иван Шишман.

Дали румънците ще направят същия прочит на разкритите находки, засега можем само да гадаем.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!