Моралното укрепване и възпитание на обществото трябва да е приоритет на управляващите. Изглежда, че това ще съвпадне с другия приоритет – икономическото възстановяване след извънредното положение. В момента имаме подходяща ситуация за това.

Това заяви социалният антрополог Харалан Александров във връзка с трагичния инцидент на 19 април, при който в автомобилна катастрофа в столицата загина журналистът Милен Цветков.

Обвинение за произшествието беше повдигнато на 22-годишния Кристиан Николов. Софийската градска прокуратура ще поиска мярка за неотклонение „задържане под стража“. Обвинението е за причиняване на смърт след употреба на упойващи вещества.

Наказанието е от 3 до 15 години затвор.

Майката на Николов също е задържана за 24 часа. По-рано тя беше извикана на разпит в СДВР. А джипът, с който Николов удари колата на журналиста, е собственост на фирмата на майка му.

За „Тази сутрин“ Александров заяви, че когато има социопатно поведение, каквото е да се шофира с висока скорост, винаги е провал на механизма, чрез който ставаме отговорни, зрели и загрижени граждани, приемайки част от ограниченията, без които обществото не е възможно. По думите му задачата за това пада върху родителите, а когато има девиантно поведение – това е провал на родителите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Лесният отговор е да кажем, че обществото е болно и има морална патология и разпад на социума. Трудният отговор е да се разбере къде е провала и на какво ниво“, коментира той.

„Почти сигурно е, че инцидентът с Милен Цветков ще събуди постфактум наказателната и репресивната функция на институциите, която е доста активна. Разбира се, че трябва да има санкция. Когато тя идва след трагедията, колкото и сурово и справедливо да е наказанието, тя не връща живота“, категоричен беше антропологът.

Според него ако хората не инсталират моралната агенция вътре в себе си и не развият способност да се себеконтролират и себерегулират, няма как чрез институционални мерки да се ограничи случващото се.

Снимка: btvnovinite.bg

Юристът от Института за пътна безопасност Албена Билянова заяви, че проблемът след подобен трагичен инцидент, какъвто е бил този край Своге, е била създадена поредната паразитна структура, която не е показала експертност и реални мерки.

„Целта беше да се контролират всички институции, които имат правомощия по отношение безопасността по пътищата и да прилага мерки“, обясни тя.

Тя заяви, че от Института по пътна безопасност са създали юридически екип, който ще наблюдава всеки случай на тежко произшествие.

„Ще бъдем в съдебните зали и ще направим всичко възможно да уведомяваме обществото“, обясни тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!