Журналист с характер, който не се страхуваше да задава въпроси. Така ще запомнят всички Милен Цветков.

Той започва кариерата си в БНТ като репортер в предаването "Ку-Ку". По-късно става водещ на новините в Националната телевизия, която напуска през 1995 г. с обяснението, че там цари цензура.

В следващите шест месеца работи като разносвач на месни продукти. След това и управител на пловдивско заведение.

След кратко завръщане в БНТ кариерата му продължава като водещ на сутрешния блок по Нова телевизия "Здравей България". Най-известно остава предаването му "Часът на Милен Цветков".

Неведнъж е свалян от екран. За последен път това се случи преди две години. Предаването "Часът на Милен Цветков" бе спряно с мотив, че не отговаря на  стандартите на телевизията за обективност.

Загубата на обичания водещ предизвика вълна от реакции в социалните мрежи от колеги, хора на изкуството, политици.

„Не цепеше басма на никого. От онези импулсивни пичове, за които справедливостта е закон, а правдата - морален коректив. Беше "наш" човек. Затова го недолюбваха... И точно този нискочел примитивизъм, срещу който негодуваше, го уби“, написа аниматорът Теодор Ушев в социалните мрежи.

„Реакцията към това отвратително престъпление трябва да е категорична и наистина безкомпромисна“, написа писателят Захари Кабашлиев.

Съболезнованията изказа и държавният глава Румен Радев: "Той ще бъде запомнен като непримирима личност с характер, който правеше и журналистика с характер, близка до зрителите и неподвластна на интересите на силните на деня."

 

В родния ефир ще останат и някои от най-култовите реплики от разговори на Милен Цветков със зрители: „Защо слушаш началниците си и като ти кажат реклами и ти спираш всякакво предаване? А? Маймуно мръсна! Ти колко си долен Недей се смя!“

През този месец Цветков започна и ново предаване "Алтернативата" по ТВ1. Темата беше посветена на това как ще изглежда света след края на пандемията от COVID-19. По темата не си спести и критиките към властта.

В един от последните си постове в социалните мрежи публикува снимка с маска и коментар: "Маските са , за да мълчите, не за са ви пазят".

Освен следа в журналистиката, Милен Цветков оставя две деца - на 24 и 8 години.

Негови колеги журналисти и приятели стартират дарителска кампания в тяхна подкрепа. Средствата ще събират и ще се разпределят с подкрепата на Фондация "Работилница за граждански инициативи".