ГЕРБ върнаха мандата за съставяне на правителство, след като нито една от поканените партии за разговори не се отзова. Какви са сценариите за сформиране на нов кабинет или ще има предсрочни избори, това се опитаха да прогнозират политологът доц. Татяна Буруджиева и социологът доц. Антоний Гълъбов в "Тази сутрин".

"Президентът Румен Радев ще връчи мандата за сформиране на правителство след приемането на промените в изборното законодателство. В момента наблюдаваме синхрон между „Има такъв народ и г-н Радев“, заяви доц. Гълъбов.

"Президентът Румен Радев може да връчи мандата в неопределен срок. По това какво ще направи ние можем да съдим дали ще има правителство. Ако той връчи по-бързо мандата, значи отиваме на избори. Ако го задържи по-дълго време, значи текат разговори за сформиране на правителство", прогнозира Буруджиева.

„Най-вероятно се водят разговори в полите на Витоша. За мен е ясно, че „Има такъв народ“ не се канят да реализират мандат. За тяхната партия са важни промени в Изборния кодекс, в закона за политическите партии и удължаване периода на мораториум. Диалогът върви не между партиите на протеста, а между други фактори и „Има такъв народ“, смята Гълъбов.

Според него мълчанието на партията на Слави Трифонов показва надменност и пренебрежение към хората.

"В политиката се мълчи за две неща. Единият вариант е като при Иван Костов – той замълча, след като беше говорил достатъчно дълго и знаехме неговите позиции. „Шоуто на Слави“ говори близо 30 години, но тяхното говорене е критика на всички възможни правителства. Не можем да кажем какво смятат да правят", отбеляза Буруджиева.

Какво още коментираха те - гледайте във видеото.