БСП не се отказваме от искането оставката на главния прокурор Иван Гешев. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ депутатът от БСП Антон Кутев.

Изслушването на Гешев вероятно ще е през септември, защото той ще трябва да подготви и доклад, обяви депутатът.

Социалистите поискаха вчера изслушване в парламента на главния прокурор и събраха 70 подписа за него.

Кутев уточни, че те вече веднъж са искали само изслушване, но председателят на парламента Цвета Караянчева се е направила, че не ги чува. Затова поискали това да стане по друг член, който предвижда и изготвяне на доклад.

По думите на депутата от БСП основният проблем с главния прокурор е погазването на презумпцията за невиновност.

Кутев даде пример с това, което се случи с бизнесмена Пламен Бобоков – изнесена в медиите кореспонденция, гаранция от 1 млн. лв., която значително беше намалена. Не може да изливаш помия по едни човек, преди съдът да се произнесе, подчерта Кутев.

„Аз вярвам в доброто в хората, включително и в Гешев. Искам да вярвам, че той е човек, който прави всичко това, защото смята, че няма друг начин за борба с престъпността. Опитва се, малко хулигански, малко в спагети уестърн – влиза с пистолетите в селото, избива лошата половина и добрата вече му е благодарна… Той наистина иска да се справи с престъпността, но това не може да става през нарушаване на правилата“, коментира още депутатът от БСП.

Вижте повече във видеото!