Ще се променят ли отношенията между Президентството и Министерския съвет, след като през последните дни държавният глава и премиерът отново влязоха в задочен спор – този път заради кризата с COVID-19 и ограничителните мерки, които удариха родната икономика.

Според политолозите Антоанета Христова и Татяна Буруджиева затопляне на отношенията между главните мъже в държавата не се очертава. Двете анализираха интервюто на Румен Радев в специалния формат на bTV  - „Питай президента“.

„Отношенията няма да се променят, но принудително смекчаване на тона видяхме още вчера. Вчерашното интервю на президента беше изключително насочено към справяне с проблема, който си бе създал самичък – да атакува управляващите за кризата по време на кризата. Поради което се наложи да направи кризисен пиар, който да е насочен към собствения му имидж“, коментира Христова.

По думите ѝ президентът има невярното убеждение, че обединява народа: „Може и за определени групи той да казва истината и да бъде коректив, но за много голяма друга част от обществото той не е обединител“, добави Христова.

Според Татяна Буруджиева обаче въпреки критиките си, президентът е показал, че е готов да си сътрудничи с правителството за справяне със ситуацията. Причината – не е наложил вето върху извънредните мерки, въпреки острия тон към управляващите преди дни.

Според нея държавният глава е започнал сериозен разговор по време на интервюто с Антон Хекимян, във фокуса на който е справянето с последвалата от COVID-19 тежка икономическа криза.

Чуйте целия разговор във видеото.