Репортерът на bTV Новините Анна-Мария Конова беше отличена от Българската платформа за международно развитие и фондация „Джендър проект в България” за отразяване на бежанския проблем в Европа.

Репортажите ѝ са от остров Лесбос, който е входна точка на огромна част от мигрантите, както и от Малта.

„Филмът за bTV Репортерите се казва „Остров на надеждата”, защото жителите на Лесбос са загубили надеждата, че ще видят острова такъв, какъвто е бил. От друга страна, той е остров на надеждата за хората, които пристигат и търсят по добър живот”, каза в предаването „Тази сутрин” Анна-Мария Конова.

По думите ѝ местните хора се страхуват, твърдят, че кражбите са се увеличили, не излизат вечер, не пускат децата си навън.

Филмът е заснет през ноември. Тогава ситуацията беше малко по-спокойна, по данни на Върховния комисариат за бежанците през август на острова са пристигнали около 3000 мигранти, уточни репортерът на bTV.

Лагерът „Мория” е препълнен – при капацитет 3000 места там има около 11 хил. души. Някои са настанени в палатки около лагера, живеят при много лоши условия.

Това, което няма да забравя, са детските очи – те са толкова невинни и не знаят какво се случва, коментира Анна-Мария Конова.

Вижте повече във видеото!