Масово родителите не одобряват предучилищното образование в детските градини да стане задължително за 4-годишните. Това показва анкета на рубриката „Чети етикета”, която достигна до рекорден брой участници – близо 27 хил. души.

Мярката беше предложена от Министерството на образованието и трябва да влезе в сила до 2 години. Целта е децата да влязат в образователната система максимално рано. Така според държавата ще се намали рискът от ранно отпадане от училище.

По план децата трябва да започнат да посещават детска градина на 4 години от учебната 2020/2021 година. Сега предучилищната подготовка е задължителна за 5 и 6-годишните.

Въпреки санкциите обаче над 13 хиляди деца на тази възраст не посещават нито детска градини, нито училище.

От образователното министерство уверяват, че за болните деца, както и за отпадналите поради липса на места в градините – санкции няма да има.

„Когато говорим за предучилищно образование става въпрос за термин, с който се обозначават детските градини. Това не означава, че 4-годишните деца влизат и започват да пишат, смятат, както е в училище”, коментира Таня Михайлова, зам.-министър на образованието.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!