Ходенето на детска градина става задължително от 4-годишна възраст. Малките ще влязат в системата на предучилищното образование от следващата година, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Изключения ще са допустими само там, където няма достатъчно места в детските градини, обясни министърът.

„Ще вземем разумно решение, но общото правило ще бъде от учебната 2020 – 2021 г., вероятно с изключения. В големите общини, дори в София, до голяма степен са преодоляли недостигът на места в детските градини”, каза още той.

Просветният министър обясни, че във Франция е възприето задължително обучение  от 3-годишна възраст.

В Сливенския квартал „Надежда” посрещат новината противоречиво. Хората са на мнение, че няма да имат достатъчно пари, за да изпратят децата си на забавачка по-рано.

Други пък мислят, че по-добре да бъдат в детската градина, отколкото на улицата. Допълват и че ще им бъде по-лесно, когато започнат първи клас.

В бюджета за догодина са заделени 70 млн. лв. за изграждането на детски градини. „Държавата няма нужда от деца без семейства. Държавата няма нужда от деца, които са неграмотни. Държавата няма нужда от деца, които живеят в насилие. Деца, които не говорят български език и деца, които не могат да се реализират”, коментира социалният министър Деница Сачева.

От началото на учебната година допълнително 6500 деца са записани в образователната система, посочи Вълчев. За последните три години тези деца са 43 000.