Главният държавен инспектор доцент Ангел Кунчев определи случая с починалата в спешното отделение жена във Враца като смесица от непрофесионализъм и липса на хуманизъм.

„Естествено, че ще има проверки и вероятно фактите е излязат. Но трябва ли да си върховен специалист, за да видиш, че в случая става въпрос за чисто човешки отношения. За мен тук има смесица от тотален непрофесионализъм и липса на хуманизъм, на емпатия“, заяви доц. Кунчев.

„Жената се бореше за живота си и ѝ оставаха минути и това беше очевидно дори за неспециалист“, допълни той.

По думите му, ако е потвърди това, че е била с белодробна емболия, това е състояние, което изисква изключително спешна намеса на много високо медицинско ниво. Шансът да бъде спасена е минимален, но не там е проблемът. Проблемът е, че медицинско лице вижда човек, който е в много тежко състояние и се занимава с глупости“, каза още доц. Ангел Кунчев.

„Затова е Спешна помощ – първото, което трябва да направиш, е да спасяваш живота. Да, важно е човекът да влезе регистриран с всички документи, за да знаем за кого става въпрос. Важно е да имаме резултат от теста за коронавирус, за да не създадем риск за другите, но всичко това може да са последващи действия“, смята главният държавен инспектор.

„Ние не сме богове, ще има смърт. Но когато тя е толкова нелепа, естествено ще има и реакция на хората. Има проблеми в системата, където липсва човещина. В това отношение системата има нужда от много промени и развитие“, заяви Кунчев.