Ще подкрепим ГЕРБ, ако те подкрепят нашите искания за конституционни промени. Няма как да се подпише празен чек, заяви Ангел Джамбазки в предаването „Тази сутрин“ по повод премиера за свикване на ВНС и промяна в конституцията. ВМРО също представи свои идеи за промяна в основния закон.

Малко не разбирам радетелите за съдебна реформа, това е тяхна единствена кауза от доста години, те настояват това да се случи през Велико народно събрание, а в момента, в който им се предлага, казват – няма нужда, ние искаме нещо друго, отбеляза той. 

Важна е не бройката, а как се избират народните представители, посочи още Джамбазки за идеята за намаляване на броя на депутатите. „Ако продължават да се избират както досега, с купен вот в махалите, с манипулации, няма значение дали са 240, или 120“, отбеляза той. 

„За това настояваме за задължително гласуване, за избирателен образователен ценз, това са неща, които ще променят начина, по който се избират народните представители“, обясни зам.-председателят на ВМРО.

Според него няма никаква дискриминация в това да си грамотен, когато избираш. 

За наборната военна служба, той посочи, че настояват за нея, защото е важно на първо място по геополитически причини. Според него все повече държави се връщат към задължителната наборна военна служба. 

А на второ място, защото: „през наборната военна служба младите мъже и жени, които са отслужили, придобиват навици, които са полезни в обществото и за тях самите и изграждат ценности", обясни Джамбазки. Оказа се обаче, че самият той не е ходил в казарма. 

На въпрос къде е служил войник отговори: „Аз не съм служил". Той обясни, че е учил висше юридическо образование „почти 10 години" и не е прекъсвал следването, за да отиде войник. За да не отиде в казармата, Джамбазки представял служебни бележки, че е студент, но каза, че не си спомня колко пъти е правил това.

„Предлагаме държавата да насърчава образованото родителство. Хора, които са част от протеста, настояват формулировката за брака като съюз между мъж и жена, да се промени“, посочи Джамбазки. 

„Еднополовите бракове, сключени в чужбина – няма да имат никаква тежест, това не е съотносимо в България Европейското законодателство не ни кара задължително да признаем еднополовите бракове“, заяви още Ангел Джамбазки.