„Политическата година бе много интересна. ГЕРБ превзе СДС и си реши проблема в дясното”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” социологът Андрей Райчев в анализ на отминаващата 2019 г.

„Два пъти ГЕРБ спечели, много трудно, но спечели. При тях се случи и още нещо много важно и тежко преживяване с отстраняването на Цветан Цветанов. Очакваше се много по-болезнено да протече. Борисов се справи лесно – сигурно е по-голяма радост от победата на изборите”, каза Райчев за управляващата партия.

На въпрос дали Цветанов ще направи свой политически проект Райчев уточни, че Цветанов държи детонатора, но не го пуска в действие.

Според социолога друг успех за премиера Бойко Борисов е, че е успял да преформулира отношенията със САЩ.

За опозиционната БСП той напомни, че партията изпраща годината с две загуби на изборите.

Според него лидерът Корнелия Нинова управлява така сякаш БСП е нова партия, което не е правилно. Той обаче прогнозира победа за Нинова на предстоящите през пролетта на 2020 г. избори за нов председател на БСП.

За ДПС той каза: „По-укротена е, не от външни ситуации, а отвътре. Сега много внимават”.

Относно конфронтация между президента Румен Радев и премиера Борисов социологът е на мнения, че тя ще продължи и през 2020 година. Той напомни, че през 2021 г. предстоят избори за правителство и за президент и тогава напрежението ще бъде още по-голямо.

Вижте повече във видеото!