Възможно ли е да имаме редовно правителство преди месния вот? Тази тема коментираха в предаването „Тази сутрин“ анализаторите доц. Стойчо Стойчев, доц. Алексей Пампоров, Велислава Попова, доц. Мария Пиргова и доц. Милен Любенов.

„Партиите ще си говорят и ние ще минем през големи перипетии. Но аз имам едно предложение. Досегашните избори и парламенти, които са съставени по време на прехода, винаги са обещавали, че ще търсят отговорност от тези, които направиха тази приватизация, както и за беззаконието като цяло. Този парламент изключва търсенето на отговорност и затова предлагам да се обяви всеобща амнистия“, каза политологът доц. Мария Пиргова.

Според нея не може поведението на ГЕРБ да се обявява за евроатлантически ценности, защото който и да дойде ще го възпроизведе. В този смисъл тя е категорична, че няма значение какво правителство ще се сформира и кой ще дойде на власт.

„Не мисля, че избирателите са дали мандат на някоя от политическите партии за амнистия. Важно е политическите сили да си говорят, да намерят някакви допирни точки и да излезем от ситуацията, в която се намираме. Вчера обаче видяхме още от същото – 49-ото Народно събрание започна работата си с блокаж на избора на председател на парламента“, каза политологът доц. Милен Любенов.

Той изрази надежда, че днес ще бъде избран председател на парламента, за да може да започне същинската работа и да бъдат приети важните за страната ни закони.

„Ротационното председателство не е точно европейска практика, защото това трябва да бъде въведено като някакъв нов модел на разбирателство между политически сили. В момента всички гледат в много кратки срокове – те си представят по два месеца, защото изчисляват, че този парламент ще работи четири месеца. Всичко това изглежда като печелене на време“, обясни журналистът Велислава Попова.

„Преди една седмица Асен Василев каза, че под никаква форма няма да участват в управление с ГЕРБ. От вчера насам ситуацията е различна – те си говорят за председателството на парламента. Дали това решение е работещо, или не, или това е повод за започването на такива разговори и срещи, няма значение. Важното е, че в „Продължаваме промяната“ е настъпил някакъв обрат“, каза политологът доц. Стойчо Стойчев.