Огромните средства, договорени за България от премиера Бойко Борисов в новия бюджет на ЕС, няма да повлияят на мнението на протестиращите, които искат оставката на  правителството, категорични са политологът Георги Киряков и социологът Юрий Асланов.

Премиерът Борисов не е договорил тези пари в лично качество и не може да се хвали с това, смята Киряков.

Снимка: btvnovinite.bg

Това, че България получава толкова много средства, означава, че страната ни все още има нужда от подпомагане и е много далеч от средния стандарт на другите държави в ЕС, смята Киряков, според когото страната ни получава същите пари като в предишния период, но е отчетена инфлацията от периода на предишната многогодишна финансова рамка.

Въпросът е къде ще отидат тези пари и дали ще бъдат разпределени в определени фирми, заяви Киряков.

Снимка: btvnovinite.bg

Хората са на улицата, не защото парите не достигат, а защото не се разпределят прозрачно, смята и Асланов.

Според Киряков се готви прегрупиране във властта и протестите трябва да продължат, за да не се позволи това да се случи. Вероятно хората, които стоят от Борисов, вече обмислят как да се освободят от него, но да запазят статуквото.

Тези хора „имат достатъчно ресурс, за да удържат на общ натиск, затова протестите е важно да продължат. Борисов не може без този модел и тези хора, а те могат да се освободят от него“, заяви Киряков.

Не трябва да сравняваме протестите сега с тези от 2013 г., а с процесите, които протичаха през 80-те години на миналия век, в края на социализма, когато се преразпределяха много блага, смята Асланов.