Логично е решението на президента Румен Радев да връчи третия проучвателен мандат на „БСП за България“, но не защото има реален шанс социалистите да съставят правителство, а защото предстоят избори „2 в 1“, за които се готвят и „Има такъв народ“ с неочакваните си предложения за промени в Конституцията (разрешаване на двойно гражданство на президенти, министри и депутати – б.р.) и сваляне на ДДС на плодовете и зеленчуците. Това коментираха в студиото на „Тази сутрин“ политолозите Ирена Тодорова и Милен Любенов и пиар експертът Любомир Аламанов.

„Връчването на третия мандат изглежда по-скоро да е технология (…) Изборите вероятно ще са „2 в 1“, колкото и на Румен Радев да не му се иска, голяма част от политическите партии ще трябва да излъчат кандидат-президенти, които да теглят националните листи. Той трябва да си бетонира отнякъде подкрепа и аз не виждам откъде другаде, освен от БСП“, отбеляза Тодорова.

Според Любенов БСП „са наясно, че няма да успеят“, но с оглед кампанията ще направят опит за разговори. „Шансът да се разберат е много малък – има много твърди заявки от ИТН и ДБ, че няма да подкрепят мандат на БСП“, отбеляза и Аламанов.

Според Милен Любенов поведението на „Има такъв народ“ до момента се е показало като „крайно деструктивно“ и вчерашните заявки за мащабни законови промени, дадени в парламент, който не е в състояние да заработи, са доказателство,  че „очевидно се намират в предизборна кампания и използват някакви популистки прийоми, с които считат, че могат да компенсират тази загуба, която вчера „Маркет линкс“ представи“.

По думите му целта на тези заявки са българите зад граница, защото от ИТН се опасяват, че и там ще настъпи срив на подкрепата за тях. „Това лутане показва, че те нямат реална визия“, добави и Любомир Аламанов.

„Слави Трифонов е класически популист и той е такъв много преди да се заяви политически – неговото предаване само по себе си много години наред даваше среда на популизма. Това с Конституцията и с ДДС са заявки на класически популисти, които нямат никакво намерение да ги изпълнят“, подчерта Ирена Тодорова.

На този фон, какво се случва с ГЕРБ? Радикалното поведение спрямо партията на Бойко Борисов мобилизира нейните гласоподаватели, а освен това може да се очаква омекотяване на тона от страна на протестните партии и готовност за разговори в следващ парламент, смята Тодорова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!