Нова серия телефонни измами в Северозапада. Само за 10 дни в областите Монтана и Видин, случаите са три. Жертвите са 85-годишен мъж, 82-годишна жена и 54-годишна жена.

Какви са схемите на измамниците?

82-годишна жена е измамена преди няколко дни. Страхува се и затова запазваме анонимността ѝ. Измамниците се представят за служители на криминална полиция.

Увеличават се случаите на телефонни измами в Северозапада
Снимка: bTV

„Домашният ми телефон звъни и ми казват: „Дъщеря ви е катастрофирала и трябва да дадете 25 000 лева. Не дадете ли, ще отидем и ще Ви отрежем краката“, разказва тя.

Представилите се за криминалисти се интересуват има ли възрастната жена злато и колко грама е. Съветват я да го вземе и да събере парите, които има в дома си. Убеждават я, че парите ще ѝ бъдат върнати.

Жената събира 2650 лева и, както е инструктирана, отива до лечебно заведение в района. След като пристига пред болницата, телефонните измамници я карат да се върне обратно и да остави парите зад постройка.

Че е станала жертва на измама, жената разбира едва когато полицейска кола спира пред вратата на дома ѝ. Сигналът до МВР най-вероятно е подаден от таксиметровия шофьор, който връща пенсионерката от болницата до дома.

В друг случай 85-годишен мъж е заблуден, че помага за залавянето на опасни престъпници и оставя портфейл с 6500 лв. пред болницата в Монтана. В началото на тази седмица пък 54-годишна жена е измамена с 10 000 лв. по друг сценарий. 

Снимка: bTV

Полицията в Монтана започва информационна кампания срещу телефонните измами с брошури, които да напомнят на хората и особено на възрастните да не се доверяват на такива обаждания. 

Увеличават се случаите на телефонни измами в Северозапада
Снимка: bTV

„Извършителите разполагат с богат арсенал от сценарии, с които заблуждават своите жертви, предимно възрастни хора“, каза гл. инсп. Калоян Първанов, началник на „Криминална полиция“ в ОДМВР-Монтана.

От началото на годината на територията на област Монтана са регистрирани пет телефонни измами, като последните три са от последните 10 дни.

„За да се постигне резултат, е необходима целенасочена дейност на всички държавни органи, за да се стигне не само до т. нар. „мулета“, а и до самите изъшители на престъпленията“, каза Емил Овчаров, районен прокурор на Монтана.

По един от петте случая има влязла в сила присъда. Прокуратурата работи по останалите.