Престъпната група за телефонни измами, която бе заловена по време на акция в Разградско, Шумен и Русе, е действала основно в Северна Гърция. Измамените са самотни, възрастни гръцки граждани. 

1 кг злато е иззето от тартора на бандата. Ценностите са намерени в жилище в Шумен. При претърсвания на общо 6 квартири са намерени и 7 000 евро.

В групата, освен организатора, са участвали двамата му синове, племенник и познат на семейството. Те набелязвали самотни възрастни гърци и им се обаждали по телефона по старата схема "Катастрофа с пострадали дете".

До момента е установено, че групата е извършила четири измами и е направила няколко опита за такива. Последната жертва е възрастна жена, която е „ужилена“ с 19 980 евро на 17 януари.

"Извършителите на телефонните измами били предимно хора с нисък образователен ценз, с луксозни автомобили и живеещи в скъпи имоти", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Директорът на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски посочи, че 60% е спадът у нас на измамите през 2019 г. спрямо 2018-а. 

"Тези престъпления рязко намаляха. Затова последната група била принудена да развива престъпната си дейност на територията на съседна държава", каза Терзийски.

Двама от задържаните са осъждани за други престъпления. Бандата използва мулета, които пращали парите по системи за бързи разплащания или ги пренасяли лично през граница. Едно от мулетата пренесло 30 000 евро.