Проучване на „Алфа Рисърч”, проведено веднага след първия тур, показва леко намаляване на избирателната активност – около 38% от хората заявяват, че ще отидат до урните на балотажа.

На първия тур отчетената активност е 42,7%, а около 4-5% по-ниска избирателна активност може да очакваме на втория тур. Това показват данни на представително проучване на „Алфа Рисърч” сред 800 гласоподаватели, което е поръчано и финансирано от bTV, представено от Боряна Димитрова.

По-ниската избирателна активност идва от избирателите на онези политически сили, които няма да имат представени претенденти на втория тур, обясни Боряна Димитрова в предаването "Тази сутрин". 

Според данните 17% от тези, които ще гласуват все още не са решили за кого ще дадат гласа си.

Снимка: btvnovinite.bg

55,3 на сто от решилите, че ще гласуват ще изберат Йорданка Фандъкова, а 44,7 на сто - Мая Манолова, сочат още данните на „Алфа Рисърч”.

Има няколко фактора, които говорят за затвърждаване на тази разлика между двамата кандидати, отбеляза Боряна Димитрова. По думите й Йорданка Фандъкова събира доста пъстра и разнородна подкрепа- по-голям дял от хората с висше и средно образование. 

Една трета от избирателите на "Демократична България" казват, че няма да отидат до урните, а останалите се разпределят в съотношение две към едно в полза на Йорданка Фандъкова. 

При гласувалите за Борис Бонев, около 40% твърдят, че няма да гласуват на втория тур, а останалите се разпределят едно и половина към едно в полза на Йорданка Фандъкова. 

Снимка: btvnovinite.bg

Тези 17% , които не са решили за кого ще гласуват, ако вземат решение категорично в една или друга посока, това може да повлияе на резултата, защото разликата между Фандъкова и Манолова е около 10%, посочи още Боряна Димитрова.  

*Проучването е направено от "Алфа Рисърч" в периода 28-30 октомври 2019 г.. Възложено е и финансирано от bTV и е проведено чрез пряко интервю по домовете с 800 пълнолетни жители на София с право да гласуват в местния вот.