„Ясно е, че по някакъв начин комуникацията между правителството и президента вече не е толкова добра, колкото беше преди няколко месеца. Военният министър, който е близък до президента, вече не е в в кабинета. Политиката, която той смята, че трябва да следва по отношение на Русия, не се следва, така че между тях няма комуникация. Дали чисто символно ще има някаква публично разграничаване, не мога да кажа, но той едва ли ще промени нещо“, посочи Алексей Лазаров, главен редактор на „Капитал“. 

Според него правителството има план как да се справи с газовата криза и работи по него още от може би от февруари, когато става ясно, че може да се стигне до спиране на доставките. 

В предаването „Тази сутрин“ той заяви, че това е новина с почти исторически пропорции, защото зависимостта от руските енергоизточници на България не се е променила от десетилетия.  

„Един от най-интересните въпроси в тази история е дали Русия е спряла газа, или ние сами направихме така, че да го спрем. По всичко личи, че има механизъм, по който държавите могат да плащат газа, така че руската страна да е доволна и да не се нарушават санкциите така както най вероятно правят Германия и Австрия“, коментира още Алексей Лазаров.