Добра новина е, че България заведе съдебен иск срещу „Газпром“ за 400 млн. евро, но сумата трябва да е по-голяма. Това каза в предаването „Тази сутрин“ бившият енергиен министър Александър Николов, но отказа да посочи „какво би било по-справедливото обезщетение“.

„Дяволът винаги е в детайлите. Проблемът не беше във валутата – дали ще са рубли, долари или нещо друго, а в непартньорската позиция, в която беше поставена тогава България“, поясни той.

Припомняме, че България настоява за 400 милиона евро обезщетение от „Газпром“ заради вредите, които руското дружество нанесе на държавата ни с едностранното спиране на доставките на газ преди повече от две години.

Тогава дружеството поиска от България доставките да се заплащат в рубли, но страната ни продължи да се придържа към договора и санкциите, които вече бяха в сила срещу Русия.

Така в края на април 2022-ра „Газпром Експорт“ спряха доставките. Тогава министър на енергетиката беше именно Александър Николов.  

„Цялата тази ситуация сега ме връща назад към тема, която не се надявах, че може да обедини абсолютно всички българи“, каза още бившият енергиен министър.

Александър Николов обърна внимание върху аргументацията и начина на входиране на този съдебен иск, като и върху исканата сума от страна на държавата ни.

Той настоява също така да се върнат назад всички събития, които са се случили от 26 април 2022 г., за да се изясни свършеното от всеки един енергиен министър досега.

„Трябва да се проследи кой какво е говорил и в чий интерес се е произнасял“, категоричен е той.

Александър Николов попита още: „Защо чак сега се иска това обезщетение?", като припомни, че девет месеца „сглобката" изобщо не се е притеснила за финансовото състояние на „Булгаргаз".

„Трябва да се научим да си пазим обществения интерес и да спрем да стоим с наведена глава", каза още бившият енергиен министър.