Лана Павлова, украинската актриса, позната у нас от филма "Завръщане", разказва как войната в Украйна е разделила семейството ѝ в рубриката на Зейнеб Маджурова в "Тази сутрин". 

"Не искам много да говоря за войната, защото всички разбират какво става. Но аз съм украинка, живяла съм 20 г. в Украйна. За мен е пълен абсурд да чувам думите фашизъм, неонацизъм и да го казват за моята страна", сподели емоционално тя. 

Лана научава какво се случва в родината ѝ в телефонен разговор с 16-годишната си сестра в 5 часа. 

"Да се събудиш в 5 сутринта и роден глас да ти каже, че ги бомбардират... Не знаеш какво да правиш, какво да кажеш. От 5 до 9 сутринта се обаждах на всички приятели да ги питам дали са живи и как мога да им помогна. Това е страшно!", разказва за деня, в който научава за войната в родината си.

В Украйна живеят майка ѝ, баща ѝ и сестра ѝ. Не тръгнали още първия ден към границата, защото били прекалено шокирани и мислели, че това ще отмине. По-късно отпътуват с такси и друго семейство. Баща й е мобилизиран и остава в Украйна. Семейството на актрисата пътувало под обстрел почти през цялото време. 
Когато ги посреща в България, забелязва, че са в абсолютна паника и останали без думи. 

Лана Павлова пристига в България заради съпруга си, който е българин. До преди него не е познавала никакви българи, нито е чувала езика.  

По късно, по покана на Башар Рахал се включва във филма "Завръщане". Спомня си, че на първия снимачен ден била доста стресирана. Сашо Кадиев обаче й обяснил, че всъщност всички са притеснени и й дал кураж за снимките. 

Актрисата си спомня детството в Украйна само с добри чувства. Градът, в който е израснала, бил малък, чист и с много природа. Надява се родината й отново да стане тази, която е била в детството ѝ.