Спасиха яйцата на щъркелите Ростислав и Снежи в село Ярлово. За семейството ви разказахме миналата седмица. До спасителната акция на „Зелени Балкани'“ се стигна, след като мъжката птица беше намерена мъртва до гнездото си. 

Причините за смъртта му все още се изясняват. Но според експертите най-вероятно щъркелът е отровен. Този сезон в спасителния център имат три случая на отстреляни щъркели. 

Снимка: btvnovinite.bg

Бъдещите четири малки щъркелчета бяха отведени в спасителния център в Стара Загора. Там ще бъдат отгледани в инкубатор, след което ще бъдат пуснати на свобода.  

Д-р Христина Клисурова обясни, че яйцата ще се съхраняват при температура до 38 градуса, а в машината те ще бъдат размествани, имитирайки естествената инкубация. 

„И четирите са живи. В спасителния център на „Зелени Балкани“ имаме голям опит с инкубацията, така че вярваме, че ще успеем да заместим мама“, допълни д-р Клисирува. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите ѝ естествената инкубация до момента е била между 10-12 дни, така че яйцата ще останат в машината поне още 20 дни. Ембрионите се наблюдават ежедневно. 

Д-р Руско Петров е участвал в спасителната акция за яйцата. Той посочи, че е било много трудно да се вземат яйцата от гнездото, защото с годините то е станало много широко. 

Снимка: btvnovinite.bg

След като се излюпят – щъркелчетата ще престоят седем дни в специален за целта кувьоз и впоследствие ще бъдат пуснати на свобода.