Ахмед Муса и още 13 души, които получиха тежки присъди за проповядване на радикален ислям в Пазарджик, ще обжалват решението на съда.

Преди два дни Муса беше осъден на 7 години и половина затвор. Неговите сподвижници получиха между една и три години, а условна присъда получи единствената жена в групата – Александрина Ангелова.

Престъпленията са извършени в периода 2013-2014 г. При специализирана акция на ДАНС бяха извършени арестите на част от осъдените. Това е третият съдебен процес срещу Муса, а делото продължи 3 години.

Снимка: btvnovinite.bg

Муса и другите участници проповядвали религиозна омраза и нетърпимост, както и призовавали към война в джамията „Абу Бекир” в Пазарджик.

Част от осъдените и техните сподвижници отказаха да коментират присъдите. Те обвиниха медиите, че ги демонизират и са получили присъдите заради грешен публичен образ.

Според осъдените присъдите са прекалено сурови. Освен това смятат, че не са извършили престъпление, тъй като са споделяли публикации онлайн.

По време на делото е направена експертиза на черен флаг, който се смята, че принадлежи на терористичната организация „Ислямска Държава”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!