Правителството трябва да реагира в отговор на обществените настроения във връзка с това дали руската посланичка Елеонора Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата.

Това коментира в „Тази сутрин“ журналистът Асен Агов. Според него по всички колебливи позиции трябва да се реагира по този начин.

„Руският посланик в България е продукт на онова, което върши Русия – тоест лъже всички ни. Лъжеше, че няма да предприеме агресия срещу Украйна, а го направи. Последните лъжи са свързани с престъпленията в Буча, които Путин нарече „провокация“. Това не е провокация, всичко беше доказано и лъжите на Русия бяха разобличени по най-простия начин. Ние живеем в дигиталния век и най-лесно е да се сравнят снимките от спътниците и тези от журналистите на терен“, каза Асен Агов.

По думите му позицията на БСП относно Митрофанова е срамна, защото след разкритията за военните престъпления не вижда никаква морална причина да се продължава с колебанието и опитите да се отдели България от цивилизования свят.

Журналистът припомни, че при управлението на ГЕРБ е извършено всичко онова, което е във вреда на Украйна – най-вече „Турски поток“.

„Отношенията между Москва и ЕС са в ниска точка. България е обявена за неприятелска страна, докато ние не го направихме. Обратно е действието. От тази гледна точка няма как да очакваме някаква друга промяна. Държим се така, както се държи цяла Европа“, каза още Агов.