Специалистите от Агенцията за закрила на детето не са компетентни да се произнесат за това дали в случая с детето в приемното семейство в Ямбол е имало сексуално насилие, обясни Нейля Мурад, началник отдел в Агенцията за закрила на детето – Бургас, в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Сериозни пропуски в работата на социалните работници и приемната грижа в Ямбол обаче е установила проверката на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Тя се самосезира след репортаж на bTV за съмнения за сексуално насилие в приемно семейство.

Институциите практически не са знаели какво става в приемното семейство, показва проверката на Агенцията за закрила на детето. Основните грешки са слаб контрол и липса на обратна връзка.

"Социалният работник,който е трябвало да осъществява ежемесечно наблюдение на грижата на детето в приемното семейство, не е осъществявал ежемесечни посещения в приемното семейство. Отстрана на областния екип по приемна грижа има извършвани ежемесечни посещения, но не е ясно дали детето е присъствало", обясни още Нейля Мурад, началник отдел "Контрол по правата на детето".

След като 6-годишното дете е осиновено в Добрич, новото семейство забелязва проблемно поведение. Пред психолог и психиатър детето разказва за сексуални игри с приемния родител "чичо Гошо". По това време в семейството има настанено и друго дете, което е изведено.

"Детето е съобщило на началник-отдел в Агенцията за закрила на детето,че "чичо Гошо е обичал да го гъделичка по коремчето", обясни Мария Славова, бивш директор на регионална дирекция за социално подпомагане –Ямбол.

Въпреки съмненията  за сексуално насилие, приемното семейство остава в регистъра заради пропуск на служителите по приемна грижа от община Ямбол, показва проверката.

От ДАЗД ще представят резултатите на прокуратурата. Оттам също разпоредиха своя проверка, която ще огласят в близките дни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!