Държавната агенция за закрила на детето се самосезира след репортаж на bTV и започва проверка за съмнения за сексуално насилие над дете в приемно семейство. Скандалният случай е от Ямбол, а приемните родители са още в регистрите.

Снимка: btvnovinite.bg


Адвокат Дарена Миткова е защитник на 6-годишно дете по дело за разсиновяване в Добрич. Осиновителката се отказва от детето заради поведенчески отклонения. Според съдебно-психиатрична експертиза – те са причинени от пребиваването на момченцето в приемното семейство в Ямбол.

„Разбрах, че от мъжа в приемното семейство спрямо детето са извършвани действия със сексуален отенък, забавления, както ги нарича експертyt”, каза адвокат Миткова.

В решението за разсиновяване добричкият съд посочва, че „сексуалните забавления на приемния родител с детето са нарушили сексуалната му идентичност”. Решението е изпратено до социалните служби в Ямбол за извършване на проверка. Случаят обаче скарва институциите.

Снимка: btvnovinite.bg

Бившата директорка на „Социално подпомагане” в Ямбол твърди, че е уволнена, защото е извела друго дете, настанено в същото семейство.

„В телефонен разговор с Милена Янъкова тя ме предупреди: Внимавай с детето, защото братът на приемната родителка е голям човек, мен това не ме спря”, посочи Мария Славова, уволнен директор на Дирекция „Социално подпомагане” – Ямбол.

Снимка: btvnovinite.bg


Милена Янъкова е настоящият директор на регионалната социална дирекция. Екип на bTV я защо въпреки сигнала на прокуратурата в Добрич, семейството още е в списъка за приемна грижа. Тя обаче не отговори еднозначно.

Снимка: btvnovinite.bg

При опит да се свържем с приемното семейство, мъжът отказв да говори с екипа на bTV. Разсиновеното дете е настанено в социален дом в Добрич и с него работят психолози. От прокуратурата в Ямбол са започнали проверка по случая.