Политическата класа употреби съда, това заяви в предаването „Тази сутрин” Ели Христова - адвокат на Симеон Сакскобургготски, след като Софийски градски съд реши да отнеме двореца „Врана” от царското семейство.

Снимка: БГНЕС

”Аз изпитвам разочарование, че в съвременното българско общество се стигна до парадокса, частната собственост да бъде изземвана по един псевдо законен начин. Бяха създадени условия да се стигне до този резултат”, посочи Христова.

Според Мариана Попова, адвокат на държавата по делото за "Царските имоти", държавата е защитила интересите си. А преди да се стигне до решението на съда е имало обществено обсъждане и парламентарна комисия.Тя допълни, че има документи, които показват, че имотът не е придобит с лични средства на монарсите.

Снимка: Ладислав Цветков

„Уверявам ви, че всички документи, които съществуват от преди 120 години насам, говорят, че Царя като частно лице е купувал за себе си и е плащал той. Държавата не притежава нито един документ, с който да докаже, че е дала дори една стотинка за двореца „Врана”. Държавата загуби своя морален облик, загубиха българските граждани, които когато бъдат поставени в подобна ситуация, не могат да разчитат на законността и справедливостта” коментира адвокатът на Сакскобургготски.

Според защитника на държавните интереси делото за „Врана” следва логиката и на останалите за „Царските имоти”. Според Попова свидетелските показания как цар Фердинанд лично е купил ниви край София, не са достатъчно доказателство за собственост и няма възможност държавата да плаща милиони обезщетение.

Снимка: Ладислав Цветков

„Симеон Сакскобургготски получи имотите по време на своето управление. Имаше комфортът да приеме какъвто желае закон. Не попречи да бъде приет мораториумът, за да се защити интересът на държавата, но след това съдът прие обезпечителни мерки.Имотите са върнати по негово време от областни управители, които са му били подчинени. „Врана” му е върната от кмета Софиянски, без да има никакво правно основание”, коментира Попова.