Дворецът "Врана" е собственост на държавата, а не на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Това реши на първа инстанция Софийският градски съд.

Имотът e 922 дка и представлява две сгради, свързани с топла връзка.

От всички "царски имоти" той е най-ценният. И сградите, и паркът са построени от Цар Фердинанд в началото на миналия век. Делото за имота започна преди 7 години, а Софийският градски съд излиза със сходни мотиви както и за другите дела по царската реституция - съществува закон от 1947 година, който и до днес не е отменен. Според него, държавата е придобила имотите, така че няма и не може да има реституционен ефект.

Сoбcтвeниĸ нa няĸoгaшнитe цapcĸи двopци и гopи e билa дъpжaвнaтa cлyжбa "Интeндaнтcтвo", a нe мoнapcитe в лично качество.

На последната върховна инстанция миналия месец държавата вече спечели делото за стопанската част от "Врана".

„Нямаше никакъв проблем да се приеме закон, който да уреди правните последици, да бъде отменен закона от 47-ма година и да се уредят правните последици от това. Но се търси винаги най-бързото решение, което да устройва властите. Нещо, което не бива да става”, посочи Ирен Савова, представител на държавата по делото.

Тезата на защитата на Симеон Сакскобургготски е, че имотите са върнати на семейството му след конституционно решение.

„И след като Народно събрание, главен прокурор, Министерски съвет и т.н., да не ги изреждам всичките, са на становище, че царското семейство, както всички останали български граждани, трябва да получат своите имоти и държавата е предприела стъпки да му ги върне реално, няма абсолютно никакво основание един човек да предполага, че не е в правото си”, посочи Ели Христова, адвокат на Симеон Сакскобургготски.

„Държавата е тази, която макар да е признала, че е била несправедлива към свои граждани, не е направила нищо, за да има справедливост и за тях. И след като е оставила те години наред да се грижат и да съградят разрушеното, е казала "Хайде сега, дай отново да го взема аз и на всичкото отгоре ми пратете няколко милиона лева, за да разполагам с тях", добави тя.

Засега без решение на нито една съдебна инстанция остава делото за над 16 хиляди дка рилски гори.

По темата работиха Канна Рачева и Теодора Трифонова