Европейският съд по правата на човека в Страсбург излезе с решение по „царската реституция“ – той дава на българското правителство срок до 13 септември да се споразумение със Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза или да даде възражения.

Бившият премиер подаде три жалби – за мораториума за ползване и разпореждане с имотите; за двореца „Кричим“; и за хижите „Ситняково“ и „Саръгьол“.

Съдът допуска жалбите срещу мораториума на парламента и за имотите „Ситняково“ и „Саръгьол“.

Отхвърля обаче жалбата за двореца „Кричим“, както се очакваше, и на останалите пет наследници, съобщи за bTV адвокатът на Сакскобургготски – Михаил Екимджиев.

bTV потърси за коментар Симеон Сакскобургготски. От канцеларията му съобщиха, че когато получи официалните документи, тогава ще коментира темата.

През ноември Симеон Сакскобурготски предложи извънсъдебно споразумение, държавата обаче отказа да се намеси. Изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет не може да предприеме никакви действия в тази област, делата са в ръцете на независимата съдебна власт до приемането на специален закон, коментира министърът на правосъдието Цецка Цачева. До момента парламентът не е изработил законопроект, който да замени така наречения мораториум и да реши проблемите с имотите на царските наследници, породени от него.