Наближава летният туристически сезон, а страните членки на ЕС обсъждат въвеждането на електронния сертификат за ваксинация. Какво ще съдържа този документ и как ще се отрази на туризма? Това дискутираха в „Тази сутрин“ Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма и адвокат Адела Качаунова.

Рано е и е нередно да се обсъжда въвеждането на такъв сертификат, след като има недостиг на ваксини. Спорен е и ваксинационния план, получават се сведения, че се имунизират млади и здрави хора, а нуждаещи не са. При определени условия може да се въведе такъв сертификат, държавата има право да предприема  мерки в защита на здравето на своите граждани дори с цената на ограничения, но трябва да им осигури равнопоставеност, а това условие в момента не е изпълнено, заяви адвокат Качаунова.

Снимка: btvnovinite.bg

Туристическият бранш не се радва на ограниченията по принцип и предпочита придвижването през държавните граници да става свободно, но в случая той се явява изпълнител на правителствени решения и ще ги изпълни, каза Драганов.

Не за първи път имаме изискване да се ваксинираме, за да посетим определена страна, напомни Драганов и посочи жълтите книжки, в които се вписват ваксинациите за болести като жълта треска и хепатит.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него обаче тези сертификати за имунизация срещу коронавирус няма да издържат дълго време и самите държави, които са ги приели, ще ги премахнат, защото ще пречат на бизнеса, както е станало и в Занзибар.

Хубавото е, че тези сертификати са електронни и могат да бъдат приети като първа стъпка за създаването на система за е-виза, каза Драганов.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!