Все по-усилено евролидерите обсъждат дали ваксинационният сертификат за COVID-19 за гражданите на ЕС да се превърне в условие за пътуване в рамките на общността. Темата предизвика полемики.

Животът на Цилия Стоянова се е стекъл така, че постоянно е на път, защото бащата на детето ѝ живее в чужбина. Тя е обезпокоена от новината за потенциални бъдещи ограничения.

„Някои хора първо, че не биха искали да се ваксинират и второ, че имат чисто здравословни противопоказания за такава ваксина. За мен по този начин се отрязват личните свободи на хората”, казва тя.

Прогнозите обаче са, че до три месеца ще се въведе медицински сертификат с информация, включително дали дадено лице е ваксинирано.

Някои държави, сред които Франция и Белгия, изразиха опасения от дискриминация спрямо неваксинираните. Според наши юристи обаче пълно затваряне на летищата за неимунизираните няма да има.

„У нас, поне засега, изобщо не е ставало дума за задължителна ваксинация и не виждам някакво развитие в такава посока. По-скоро трябва да се прави разграничение между привилегиите, които ще получат лицата, които са ваксинирани, и известните неудобства, които ще изпитват хората, които информирано са избрали да не се ваксинират “, обяснява адвокатът Диляна Маркова.

Ваксинационният паспорт няма да се превърне в задължителен документ за пътуване, докато не бъде предложена ваксина на всички европейски граждани, казват от Брюксел.