Това е едно профилактиране на президента, държавният глава да бъде държан на къса каишка с проверки, с разследвания, за да забрави за идеите си за промени в Конституцията и ограничаване на правомощията на главния прокурор. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ адвокат Михаил Екимджиев.

Вчера главният прокурор отправи питане към съда - какво е "държавна измяна" и кога може да се разследва държавния глава. Шест питания за имунитета на държавния глава отправя обвинител номер едно към Конституционния съд.

„Въпросите са налепи, защото голяма част от тях имат отговор в Конституцията. Според мен това искане е процедурно недопустимо – не може абстрактно да бъде питан Конституционния съд да тълкува Конституцията без да има конкретен казус“, посочи още адвокатът.

Според него по време на мандата на президента не може под никаква форма върху държавния глава да бъде упражняван натиск – нито под формата на проверки, нито на каквито и да било разследвания.

Смисълът е да се запази интегритета на държавния глава, неговата независимост, да не виси над него някакъв дамоклев меч от страна на прокуратурата, отбеляза още Михаил Екимджиев.