Недоволство в пловдивското село Първенец след ремонт на една от улиците. Хората се оплакаха, че при първия проливен дъжд има опасност дворовете им да останат под вода. 

Радостта от дълго чакания ремонт на осеяната с дупки улица „Петър Берон“ за хората в Първенец продължила кратко.

Строителите вдигнали нивото на улицата, оттам и тротоарите, които се оказали по-високи от дворните места. 

Снимка: btvnovinite.bg

„21 сантиметра е вдигнат тротоарът, не можем въобще да помислим да изкараме колата или да я вкараме. По-добре да не бяха правили никакви ремонти“, казва Стоил Кешишев, жител на селото. 

Преди ремонта на улицата гаражната врата се е отваряла навън, за да влезе автомобилът. Сега обаче не може да се отвори до край. 

Снимка: btvnovinite.bg

Улицата е под наклон. Заради по-високите тротоари хората се притесняват, че дъждовната вода ще влиза направо в дворните им места.

От община Родопи заявиха, че нивото на улицата се е вдигнало, тъй като е била положена основа, която е липсвала при старата улица – оттук се вдигнало и нивото на тротоарите. 

В селото няма канализация, която да поеме дъждовната вода. От общината се отказали и от идеята да отведат водата на улицата. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Хората искаха да бъде изведена водата от техните дворове на улицата, което според нормативните изисквания не е редно, защото трябва да се отведе една тръба на 10 метра от входа на училището“, обясни Павел Михайлов, кмет на Община Родопи. 

Решение все пак се намира. За сметка на изпълнителя ще бъдат извършени дренажи на дворните места, за да се избегне проблемът с наводняването.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!