По-ниски цени за клиентите и повече приходи за държавната хазна от данъци. Това ще бъде резултатът от намаляването на 9% на ДДС за ресторанти и заведения, прогнозират от бранша във Варна. От Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите в морската столица са категорични, че мярката ще помогне да се избегнат много фалити на заведения.

От бранша посочват още, че практиката в други европейски държави показвала, че свалянето на ДДС ставката води до повече приходи в бюджета от данъци. Очакват това да се случи и у нас.

„Тази мярка със сигурност ще вкара свежа кръв в този бизнес. Ще допринесе за връщането на повече служители и по-лесното стъпване на крака“, каза в „Тази сутрин“ Павлин Косев, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите във Варна.

Според него мярката е трябвало да влезе в сила доста отдавна.

„Ще докажем, че това ще избегне не само голяма част от фалитите, но и ще напълни хазната с повече данъци. Това е практика в много европейски държави“, коментира той.

„Ситуацията е изключително сложна. Загубите са такива, че няма никаква работа. Тепърва започва да се възражда желанието на хората да посещават заведения“, каза от своя страна Асен Антонов, мениджър на ресторант.

„Ако мярката влезе в сила в близки срокове, а не през 2021 г., ще има промяна на цените в ресторантите“, допълни той.