Нови данъчни предложения доведоха до разнобой между премиер и финансов министър. 9% ДДС за заведения и ресторанти предлага правителството.  Книгите също ще са с по-ниска ставка.

Първоначално проектът предвиждаше от 1-ви януари догодина всички заведения и ресторанти да начисляват по-нисък данък върху добавената стойност, но по-късно през деня стана ясно, че извънредната данъчна поправка може да влезе в сила още от юни месец, като решението ще бъде уточнено до дни при гласуването в пленарна зала. 

Снимка: btvnovinite.bg

Премиерът не скри, че министъра на финансите Владислав Горанов е бил категорично против да се намалява данък добавена стойност, който носи основни приходи в бюджета, но припомни кой е шефът.

Всички заведения и ресторанти ще плащат по-ниско ДДС. След два дни на преговори между премиера и представителите на бранша, властта склони.

Снимка: btvnovinite.bg

Данък добавен стойност за ресторантите и заведенията да бъде намален на 9 %, като антикризисна мярка, която да спаси сектора в условията на пандемия.

Малко по-късно през деня премиерът обяви, че ще настоява ДДС за книгите също да бъде намален на 9%. И с това предизвика множество реакции в парламента.

Снимка: btvnovinite.bg

"Политически риск" нарече решението Бойко Борисов. Но в подкрепа на ресторантьорския бранш в кризата с COVID-19. Премиерът отбеляза, че съседните страни, които са ни конкуренти в туризма, вече са намалили ДДС в сектора.

Снимка: btvnovinite.bg

„Логиката хотелът да плаща 9 % ДДС, а ресторантът в него - 20 %, трудно може да се подкрепи. Още повече че съседни нам държави, основни конкуренти в туристическия бизнес, това беше направено – намаляване на ДДС върху този бизнес“, заяви премиерът.

Един-единствен бранш бе брутално ударен и унищожен от кризата. Тези хора бяха лишени от възможността да работят със заповед на здравния министър“, каза вицепремиерът Валери Симеонов.

Според икономисти в мярката има капани.

Снимка: btvnovinite.bg

„Укриването на оборотите е един от тези рискове и в този смисъл трябва да се мисли за по-агресивни стъпки в тази посока“, казва Лъчезар Богданов от ИПИ.

От бизнеса уверяват, че ще положат всички усилия за изсветляване на сектора.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние рестартираме една мярка за вътрешна регулация на целия бранш. Това да е една организация, която да контролира тези т. нар черни овци в нашия бранш, които укриват доходи и заради които сме на този хал в момента“, обяви Лъчезар Захариев от Асоциация на заведенията.

Намаляването на ДДС е довело до противоречия в кабинета. Финансовият министър е бил категорично против.

„Имам му пълно доверие, но той не ми е началник, аз съм му началник, който не му харесва, да си подава оставката“, заяви премиерът.

От ДПС ще подкрепят намаляването на налога за ресторантите и книгите.

„Ние ще подкрепим тази идея  и много се радваме, че приеха тази наша стара идея, която беше идея на г-н Пеевски“, заяви депутатът Йордан Цонев.

От БСП напомниха, че много пъти са искали намаляване на ДДС за различни продукти, но правителство е отказвало.

„Това поведение ражда нестабилност за държавата“, заяви Корнелия Нинова.

Тази сряда предложението ще бъде разписано в отделен закон.

На срещата с хотелиерите и ресторантьорите е било договорено да се отложи влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, което ознчава, че тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!