Днес Добрич празнува 80 години от възвръщането на града към пределите на България. На 7 септември 1940 г. се подписва Крайовският договор между Царство България и Кралство Румъния, с който Южна Добруджа отново става част от страната ни. 

За осъществяването му са съдействали всички велики сили, участващи във Втората световна война, като измежду тях особена тежест при преговорите и крайния резултат имат Германия, СССР и Италия. 

На 25 септември 1940 г. българските войски влизат в Добрич, а градът започва да отбелязва дата на този исторически успех. Денят на свободата ще бъде отбелязан с редица тържества. Специална музейна експозиция разказва за събитията преди повече от 80 г. 

„Един от интересните експонати от епохата е писалка, с която е подписана картата към Крайовския договор. Тя е принадлежала на ген. лейтенант Йорге Попов, който в последствие става генерал-управител на Южна Добруджа“, каза Цветан Сашев, уредник в регионален исторически музей – Добрич. 

Възвръщането на Южна Добруджа към пределите на страната ни е един от най-паметните моменти в съвременната история на България, защото спогодбата е осъществена по мирен път.