Президентът Румен Радев участва в тържествената заря-проверка в Тутракан и произнесе слово за 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството и освобождението на крайдунавския град. Държавният глава отдаде почит пред паметника на загиналите във войните добруджанци.

Снимка: Президентство на Република България

Президентът прие почетния строй на Военноморските сили и произнесе слово за важната историческа дата в историята на България. На днешния ден преди 80 години българската армия влиза в Тутракан и той става първият освободен български град след сключването на Крайовския договор.

Румен Радев поднесе венец и отдаде почит пред паметника на загиналите във войните добруджанци.

Снимка: Президентство на Република България

„Справедливата българска кауза, нейната победа, възроди самочувствието на нашия народ след тежките удари на националните катастрофи и поправи най-тежката клауза от Ньойския диктат“, подчерта президентът и допълни, че този триумф е премахнал и преградата между българския и румънския народ и днес приятелството между двете страни е стабилната основа за добросъседство и е пример за Балканския полуостров. 

Снимка: Президентство на Република България

На жителите и гостите на Тутракан държавният глава пожела да бъдат  горди носители на наследството на нашите предци. „Продължавайте да пишете славния летопис на Добруджа, защото във всяка негова страница са вписани борбите ни за защита на националния идеал и обичта към България“, заяви Румен Радев.