Какви са рисковете от употребата на райски газ и пълната му забрана ще пресече ли неговото използване от подрастващите? Тази тема коментираха в студиото на „Тази сутрин“ психологът Иван Игов и анестезиологът д-р Иван Колчаков.

Повод за подновяването на разговора стана клип в социалните мрежи, на който се вижда как осем момичета дишат райски газ в центъра на Русе. Това става дни след като държавата официално забрани използването му. По случая е сезирана прокуратурата, образувана е и преписка.

„Още вчера започна съвместната проверка между РЗИ и ОДМВР-Русе, като от областната прокуратура ни е даден 10-дневен срок. След изтичането на този срок, резултатите от проверката ще бъдат изпратени до прокуратурата“, каза д-р Павлина Симеонова от РЗИ-Русе пред кореспондента на bTV Мариана Трифонова.

Снимка: bTV

Д-р Симеонова допълни, че тепърва ще се установява лицето, от което момичетата са закупили райския газ. Към момента се установява самоличността на непълнолетните деца.

„За първото 6-месечие на тази година са направени 354 проверки по чл. 54, който е за продажба на алкохол. Направени са и 462 проверки са направени по чл. 54а за продажба на райски газ. Към настоящият момент има доказано нарушение в едно нощно заведение. Там се е продавал райски газ“, каза още д-р Симеонова.

„Първата ми работа вчера беше да проверя дали мога да си купя райски газ. Успях да си купя от един сайт. Купих си около 50 капсули заедно с балоните. Аз си взех с вкус на ягода, но имаше и други вкусове. Пишеше, че това е за хранителни нужди, макар да не разбрах, защо се продават с балони“, коментира темата в студиото на „Тази сутрин“ психологът Иван Игов.

Той е категоричен, че ние отново имаме закони, които не се спазват, защото липсва контрола. Според него първото нещо, което е трябвало да се направи, е да се спре онлайн продажбата на райски газ. Това обаче не е направено.

„Райският газ е наркотик, но има разлика между него и останалите наркотици. Тъй като това вещество отдавна се използва от индустрията и то не може да бъде забранено императивно. Това е и начинът да бъде пробивана забраната за ограниченото му използване като наркотик от хората“, коментира д-р Иван Колчаков от болница „Софиямед“.

„Това, което се случи с моя син е неприятно, но не завърши фатално. Той е добре. Станалото с него не е частен случай. Всичко това обаче е много опасно. Дори специалистите не са запознати с комбинацията от алкохол и газ. Аз изчетох страшно много неща по темата“, разказа и майката на момче, което припадна след употребата на коктейл от алкохол и райски газ.

Снимка: bTV

Елица Йорданова сподели също така, че синът ѝ е консумирал алкохол и райски газ в дискотека в Правец, където няма никакви ограничения за непълнолетни лица. Според нея това продължава. Към делото, заведено от нея, няма открити виновници.

Вижте във видеото какви са последиците от употребата на райски газ