Голям интерес за кралския пъпеш, който вирее в оранжерия в пловдивското село Трилистник и се разиграва на търг. Той беше пуснат на 4 август, а цената, която достига към момента, вече е 6000 лева. Японският сорт Юбари успешно расте и на българска земя.

Търгът ще бъде закрит на 8 август в 21 часа. Пъпешът ще бъде откъснат вероятно в петък и ще бъде връчен на човека, победител в търга.

Освен българи у нас, наддават и българи от чужбина. Немалка част от участниците в търга са хора, свързани със земеделието.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

„Това много ме радва, защото онази връзка на човека със земята се усеща и по време на търга“, коментира земеделският производител Красимир Кумчев, който отглежда пъпешите Юбари.

Към момента плодът, който ще бъде откъснат, е 1570 грама.

„Всичко на нашата българска земя, на тракийската земя просто расте. Това е уникално. Има още нещо, което може би ще стане по-голяма новина от това до каква цена ще стигне търгът. Това е захарността, която ще измерим в плода. Смята се, че най-доброто, най-високото качество за Юбари, е когато има захарност 13%. Силно се надявам да го наближим, а и да го надминем. Ако това се случи, то ще бъде новина“, коментира Красимир Кумчев.

Средствата от търга ще бъдат дарени на сдружение „Добротворие“, което ще реализира Фонтана с ябълката, който ще символизира плодородието на Тракия.

Красимир Кумчева получава семената на кралския пъпеш като подарък от Юлияна Антонова – дългогодишен служител в посолството ни в Токио.

“За мен беше предизвикателство да отгледам плода, защото това се случва в Япония при много специални условия“, обясни по-рано пред bTV земеделският производител.

Когато пъпешът Юбари се сервира в Япония, се показва кората, за да са сигурни хората, че консумират именно този сорт пъпеш.

Интересни факти за кралския пъпеш

Своето название пъпешът дължи на едноименния провинциален японски град Юбари, който е разположен на остров Хокайдо. Там плодът е отгледан за първи път и продължава да се отглежда и днес.