Пет години без течаща вода – така живеят десетки собственици на жилища във варненския район „Панорама“.

ВиК-Варна спира водоподаването на хората през 2016 г. заради чести аварии, предизвиквани от активно свлачище в района и оттогава не са правени опити за решаване на проблема.

„Трябваше да предприемат някакви мерки. Ако трябва за шест месеца да я спрат, за година, но да направят нещо. А те не правят нищо“, разказва Стоян Добрев, жител на района.

Местните многократно пращали сигнали до различни институции на регионално и държавно ниво, но без резултат.

От ВиК дружеството обявиха, че хората са в правото си да искат течаща вода, но няма да я получат.

„Счита се, че ако продължаваме да подаваме вода в този район и продължават да се късат тръбите, ние сме причинител на свлачището. Това е основната причина, поради която ние не можем да направим нов тръбопровод, защото свлачищните процеси продължават“, заяви Валентин Вълканов, директор на ВиК-Варна.

На този етап изгледи за укрепване на свлачището няма, въпреки че наскоро и от туристическия бранш алармираха, че са нужни спешни незабавни мерки.

Ако панорамният път между "Златни пясъци" и Кранево пропадне, това ще затрудни достъпа до северните ни курорти на туристи от Румъния, Украйна и Молдова.

Областният управител Стоян Пасев коментира за bTV, че е сигнализирал институциите за проблем, включително Министерския съвет и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Там са необходими доста над 200 млн. за овладяване на целия процес“, обясни Пасев.

Местните обаче не считат, че това е оправдание. Така засега съдът остава последна надежда на хората, че безводният им кошмар ще приключи. До 4 юли тече срок, в който всички засегнати могат да се присъединят към колективния иск и да участват в съдебната битка за течаща вода.