Работници от ТЕЦ "Марица Изток 2" излизат на протест пред парламента срещу планираното затваряне. На паркинга на най-голямата топлоелектрическа централа у нас тази сутрин хората се събират, за да тръгнат с два автобуса.

„Нашата акция е съпроводена от много миньори и енергетици от цялата страна. Над 3000 души тръгваме за парламента. Ще стоим на жълтите павета, докато нашите искания бъдат чути и гласуването в Народното събрание бъде в наша полза“, коментира председателят на КНСБ в ТЕЦ „Марица Изток 2“ Деян Дяков.

Очаква се депутатите да разгледат въпроса дали да задължат служебното правителство да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост в частта му „Енергетика“.

„Притеснява ни ограничаването с 40% на въглеродните емисии от въглищни централи. Това е невъзможно и престъпно. Към този момент България се захранва с 47% енергия от ТЕЦ. Нашите искания са заложени в проектодекларацията, която ГЕРБ внася в Народното събрание на второ заседание. Преди една година беше постигнат консенсус въглищните централи да работят до 2038 г. Няма защо да затваряме въглищните си мощности предварително и по свое желание“, заяви Дяков.

Той посочи, че преди месец е имало среща в сградата на КНСБ и се е основала коалиция "Анти 40". Тогава са присъствали представители на всички парламентарни групи, които са дали обещали днес депутатите да вземат решение за предоговаряне на плана.