Недоволство срещу безводието се надига в сливенския квартал „Надежда“. Хора от 30-хилядната махала твърдят, че са пред епидемичен взрив заради системната липса на вода.

Според тях проблемът е от години. Към момента вода и то не в големи количества стига само до тези, които са си инсталирали допълнителни помпи. „Все едно троен размер плащаме вода“, възмути се пред камерата на bTV мъж от махалата заради високите сметки за ток.

Снимка: bTV

От ВиК-Сливен признават, че през последните години проблемът е станал хроничен. Според дружеството гражданите имат немалка вина за това – не си плащат сметките и не пестят: „Проблемът се състои в това, че жителите на квартала, особено в неговата южна част, пилеят водата без да се съобразяват с нищо. Многократно през годините се е налагало да се въвежда режим на водоподаването – 12 часа за северната част от квартала и 12 часа за южната част от квартала в рамките на едно денонощие“.

Снимка: bTV

Жителите на „Надежда“ признават, че не плащат. Твърдят обаче и че няма как да плащат, при положение, че нямат водомери, а последната кампания по закупуване и инсталиране на измервателни устройства е пропаднала.

Снимка: bTV

Позицията на ВиК-Сливен по казуса дойде писмено, представители на дружеството не бяха в квартала въпреки отправената покана.

При всяко положение, обаче, двете страни имат тепърва да водят преговори за разрешаването на неприятната ситуация.