Нова стратегия за закрила на децата предизвика протести на родители у нас. Недоволството е заради няколко текста – въвеждане на забрана за телесно наказание над децата и ефективна система за наблюдение и изпълнение на забраната. На протест излязоха родители в София и Варна.

Социологическо изследване на „Глобал Метрикс” показва, че 28% от българите не подкрепят санкции при „леки телесни наказания” за децата. 70% смятат, че трябва да има някаква подкрепа, но не и санкции, коментира социологът Радостина Ангелова.

Намеса на държавата при „сериозни наранявания след физическо наказание” подкрепят 75% от анкетираните.

Относно нараняването на децата чрез обида близо 50% от българите смятат, че трябва да има подкрепа за семейството, а според 25% са нужни санкции.

Мотото на стратегията за детето е: „Всички права за всяко дете” и тук се съдържа отговора на въпроса за кого е правена стратегията, коментира в предаването „Тази сутрин” Светла Петрова, държавен експерт от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Това мото означава, че основния акцент на стратегията е закрилата на правата на децата при отчитане на обстоятелството, че те са наистина незрели, но те се нуждаят от закрила и подкрепа, уточни тя.

Една от протестиращите срещу стратегията – Севина Ханджийска, обясни, че протестът не е на родители, които искат да малтретират децата си. Тя обясни, че недоволството е срещу предоставянето на права на незрелите деца, които те не могат разумно да използват.

„В тази стратегия думата възпитание е спомената точно един път. Връзка родител – дете – нула пъти, участие на родителите – нула пъти, родителски права – нула, родителски грижи – нула, решение на родителя – нула, дом, домашен, нравствен, норма, морал, ценности – нула”, коментира още Ханджйска.

Вижте повече във видеото!