Сигнал за прехвърляне между институциите и липса на налагане на задължителна карантина след положителен тест за коронавирус. Той е подаден от бившия заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев, който разказа в студиото на "Тази сутрин" през какви трудности е преминал, докато е опитвал да си направи PCR изследване.

„Когато започна цялата сага в събота, имах лека температура – 37,2, това наложи да пробвам да си направя PCR тест и да отида на преглед, защото беше уикенд и моята лична лекарка почиваше. Отидох първо в „Пирогов“, където казаха, че не могат да ми направят тест, защото правят PCR само на приети пациенти. Отпратиха ме към ВМА, там на регистратурата ме отпратиха към инфекциозното отделение за преглед и да ми направят PCR тест. В инфекциозното отделение ми казаха, че без направление от спешното не могат да ме приемат. Отидох в "Спешно отделение", там една много любезна дама ми каза, че има нареждане пациентите със съмнения за коронавируса да отиват в инфекциозното отделение. Там отново една много мила дама ми каза, че няма начин да ме приеме без направление“, разказа Керемедчиев.

Снимка: btvnovinite.bg

При повторното му връщане в спешното получава най-накрая направление. „Върнах се за трети път в "Инфекциозно отделение", където ме прегледаха и най-накрая ми взеха този тест“, разказа Керемедчиев, който след теста се прибира вкъщи.

Лекарите му казали, че ако теста му е отрицателен, няма да му се обадят. Въпреки това Керемедчиев решава да си направи още един тест в частна лаборатория, тъй като „нещата не отиваха на добре“. Резултатите от втори му тест излизат в неделя сутринта, оказва се положителен.

„Не получих обаждане от ВМА 28 часа след това. Намерих някакви телефони и започнах да звъня. Едва на петото позвъняване успях да се свържа с дежурния лекар, който ми каза, че тестът ми е положителен и сега ме вписват в списъка на позитивните пациенти“, сподели бившият заместник-министър на външните работи.

„Ако не си бях направил втори PCR тест, можех да ходя в София и да сея зараза“, заяви Милен Керемедчиев.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 12 159 204 404 6 684
Света 18 435 431 199 860 696 823 11 665 884
Заразени* Нови Починали
България 12 159 204 404
Света 18 435 431 199 860 696 823
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer