Кръглата дата 20 май, която пък е 140-ти ден за годината ни води към любопитен празник.

Рожденият ден на дънките е, защото на 20 май 1873 г., Джейкъб Дейвис и Леви Щраус получaват патент за създаването на джинсови комбинезони за фермери и миньори.

Снимка: iStock

По това време в Щатите тече златна треска, а работниците се нуждаят от здрави дрехи, които да издържат на грубите условия на труд. И ето ги изработени от здрав текстил - деним, с нитове върху джобовете и двоен оранжев шев, който се превръща в запазена марка.

Дънките, които от дълго време са били само работно облекло, придобиват популярност благодарение на холивудските уестърни от 30-те години на миналия век. Модата за каубои се разнася из Америка, а през 1934 г дамските дънки за красивата половина на САЩ вече са символ на равенство и свобода.

Година по-късно във Vogue била публикувана статия за ранчо със снимки на момичета в дънки.

Преходът от униформа към мода не е кратък. Първоначално носеното на дънки на работа или в университет се смята за неприемливо. Истинското сътресение се случва в средата на 50-те години когато, Мерилин Монро се появила с дънки във филма „Реката не се движи обратно“.

Снимка: iStock

Високо в облаците – в рамките на 5 години на една и съща дата регистрираме две важни събития в авиацията. Първо на 20 май 1927 година авиаторът Чарлз Линдберг става известен с извършването на първия самостоятелен трансатлантически полет на самолет. 

Пилотът излита от Лонг Айлънд, Ню Йорк и успява самостоятелно, без кацане над Атлантическия океан да се приземи на летище „Бурже“ в Париж. След близо 34 часа във въздуха Линдберг каца на поле близо до Париж. По време на своето новаторско пътуване той изминал повече от 3600 мили и посрещнат от над 100 000 души, дошли да видят историята на авиацията в процес на създаване.

Снимка: iStock

В опит за римейк през 1932 година амбициозната Aмeлия Eърхaрт излитa caмa oт Хaрбър Грeйc c идeятa дa пoвтoри постижението на Линдбeрг. Cлeд 14 чaca и 56 минути кaцa нa пacищe в Ceвeрнa Ирлaндия. Става първaтa жeнa, прeлeтялa нaд Aтлaнтичecкия oкeaн caмa и получава Oрдeн зa пocтижeния в aвиaцият, oрдeн нa „Пoчeтния лeгиoн“ oт прaвитeлcтвoтo нa Фрaнция и злaтeн мeдaл нa Нaциoнaлнoтo гeoгрaфcкo oбщecтвo oт прeзидeнтa Хърбърт Хувър.